• отзыв почему стоит выбрать адвоката приймак
  • статья адвоката по наследству
  • видео-отзыв по делу об установлении юридического факта
  • отзыв про адвоката по банковскому спору
  • отзыв об адвокате светлане михайловне приймак
  • адвокат помогла с решением земельного вопроса
  • обращение к оппонентам
  • отзыв про юриста по наследственному делу
  • скидку на юридические услуги адвоката
  • отзыв об адвокате по наследственному делу
  • отзыв об семейном адвокате по делу об уменьшении размера алиментов
  • отзыв об адвокате светлане приймак по кредитному спору
  • статьи и публикации частного адвоката
  • благодарность адвокату в виде отзыва Клиента
номер телефона адвоката

Презумпція батьківства: як не стати батьком чужої дитини?

Новини права Презумпція батьківства: як не стати батьком чужої дитини?

            Народження дитини породжує цілу систему правовідносин в площині: батьки-діти. Якщо питання того, хто є матір’ю дитини в більшості випадків є очевидним (не рахуючи народження поза закладом охорони здоров’я та залишення дітей, сурогатне материнство, донорство), то питання хто є батьком може породжувати спори.

    З метою захисту прав дитини, народженої у шлюбі, Сімейний кодекс України встановив одне дуже важливе правило: дитина, зачата і народжена у шлюбі походить від подружжя.Сімейний адвокат - порада та допомога
    Якщо на момент народження дитини, шлюб припинено менш ніж десять місяців тому – дитина все одно вважається такою, що походить від тепер вже колишнього подружжя. Коли жінка на момент народження дитини знову зареєструвала шлюб, то батьком дитини є чоловік в повторному шлюбі.
    Державну реєстрацію народження проводять відділи державної реєстрації актів цивільного стану або виконавчі комітети територіальних громад. З заявою про державну реєстрацію може звернутися один з подружжя, пред’явивши медичне свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб і паспорт.

    Далі мова піде про способи вирішення питання батьківства, якщо офіційний чоловік жінки не є біологічним батьком народженої дитини.


Мирне врегулювання питання батьківства

    В житті трапляється так, що чоловік і дружина не проживають разом вже довгий час, можуть мати інші сім’ї, але шлюб між ними не розірвано. Якщо жінка народжує дитину, то найпростішим варіантом вирішення питання батьківства в цьому разі є згода усіх трьох: жінки, яка народила дитину, її законного чоловіка та батька дитини. Якщо відносини між ними не є спірними і чоловік з яким жінка перебуває у шлюбі знає, що не є батьком – їм потрібно при реєстрації народження дитини у відділі реєстрації актів цивільного стану написати спільну заяву чоловіка та дружини про невизнання чоловіка батьком дитини. Таке вирішення можливе лише з одночасним визнанням батьківства іншим чоловіком, який вважає себе батьком. Якщо ж такого чоловіка немає, то батьком дитини записується чоловік, з яким жінка перебуває у шлюбі, навіть якщо він проти. Це саме правило діє і в тому випадку, якщо дитина народилася до спливу десяти місяців з моменту припинення шлюбу.

   Треба пам'ятати, що практично 75% подібних ситуацій можливо вирішити у мирному руслі, оскільки інші способи вирішення конфлікту можуть призвести до відчуженості й навіть ворожості у без того крихких стосунках із новими сином чи дочкою, але й до охолодження стосунків із коханою людиною.

Спори про батьківство - судове вирішення

    Якщо з питання батьківства дитини, народженої у шлюбі є спір – справа може бути вирішена в суді.
    Основним фактом, який підлягає доказуванню в таких спорах є наявність чи відсутність кровного споріднення. Доказову базу можуть складати: пояснення сторін, інших осіб, результати експертизи, інші докази. Факт сплати чи не сплати аліментів в даному разі на результат вирішення справи не впливає.
    В суді можна оспорювати батьківство дитини, яка народжена у шлюбі тільки якщо її народження вже зареєстроване. Якщо суд приймає рішення про задоволення вимог про оспорювання батьківства, то таке рішення стає підставою для органу реєстрації актів цивільного стану для внесення змін до актового запису про народження дитини. Внаслідок такого виконання видається нове свідоцтво про народження, в дитини може змінитися прізвище і по батькові. Саме тому, рекомендую не зволікати з вирішенням питання батьківства до того часу як в дитини з’явиться паспорт та інші документи, інакше доведеться змінювати і їх.

    В залежності від того, хто виступає ініціатором судового розгляду – розділимо спори щодо батьківства відносно дітей, народжених у шлюбі на декілька категорій та коротко розберемо кожну з них:

  1. Чоловік, який вважає себе батьком дитини – може подати позов про визнання батьківства до чоловіка, який записаний батьком. Для подання такої заяви у нього є 1 рік з моменту того, як він дізнався про своє батьківство.
  2. Чоловік, дружина якого народила дитину може подати позов про виключення відомостей про себе з актового запису цивільного стану. В позові буде відмовлено, якщо інша сторона в суді доведе, що на момент реєстрації народження дитини чоловік напевне знав, що не є біологічним батьком. Позовна давність до таких справ не застосовується, але заява може бути подана до досягнення дитиною вісімнадцятирічного віку.
  3. Жінка, яка народила дитину перебуваючи в шлюбі може пред’явити позов про виключення з актового запису відомостей про батька дитини. Це можливо лише якщо інший чоловік одночасно подає заяву про визнання свого батьківства.
Судове рішення

    Досить часто, спори щодо батьківства відносно дітей, народжених у шлюбі, які розглядаються в суді не є конфліктними по своїй природі і можуть бути розглянуті за одне судове засідання (очевидно, що тільки у тому разі, якщо справою буде займатись кваліфікований сімейний адвокат). Так, наприклад , фактичні відносини між чоловіком та дружиною припинилися в 2008 році, в 2012 році вона народила дитину, місце знаходження чоловіка, з яким вона перебувала у шлюбі їй було не відоме, тому при реєстрації народження органом реєстрації в графі «батько» записано її законного чоловіка. Нещодавно він дізнався про це, і подав до суду позов про розірвання шлюбу і позов про виключення відомостей про себе як батька. Жінка проти задоволення позову не заперечувала, оскільки давно вже проживає з іншим чоловіком, який і є батьком.

    У всякому разі, найкращий захист, це попередження. Подбайте завчасно про порядок в документах, щоб потім не довелося ходити по установах з маленькою дитиною на руках та наймати адвоката. А якщо в документах плутанина чи існує спір, ніяк не вийде вирішити питання у мирному руслі, – слід звернутись до кваліфікованого спеціаліста (юриста-сімейника), він зекономить вам час на щасливе батьківство.






Обсуждаемая новость:
На 9 июня объявили штормовое предупреждение

      На 9 июня объявили штормовое предупреждение ...

Інші новини права:

Більше юридичних новин

юридическая помощь гражданам


юридическая помощь бизнесу


- Грамотно и профессионально, по-деловому, без пиара и заносчивости, компетентно и индивидуально. Юридические услуги и результат. ...


- Знать свою работу и уметь отстаивать права своего Клиента - это то, чем руководствуется адвокат Светлана Приймак в своей деятельности. ...


Відгуки про юриста
отзывы об светлане приймак
   Уважаемая Светлана Михайловна! Благодарю вас за быстрый и очень радостный для нас ответ. На дополнительные деньги, положенные нам государством, и рассчитывать просто не могли!
   Да и не добивались сами, т.к. знаем много таких же семей, а результаты у них такие же как и были у нас до встречи с вами.
   Спасибо. Валерия и Михаил, Донецк
Акції на юридичні послуги

Скидки на юридические услуги


-

орнамент


Більше загальних статтей

-

Більше сімейних статтей

-

Більше судової практики

-

Більше консультацій



-

-
Випадкове на сайті юриста

-
Звернення до адвоката


Тема звернення:

Ваше ім'я:




Текст Вашого звернення:
(викладіть суть Вашого звернення до юриста)



Контактний телефон: Контактний Email: