• отзыв почему стоит выбрать адвоката приймак
  • статья адвоката по наследству
  • видео-отзыв по делу об установлении юридического факта
  • отзыв про адвоката по банковскому спору
  • отзыв об адвокате светлане михайловне приймак
  • адвокат помогла с решением земельного вопроса
  • обращение к оппонентам
  • отзыв про юриста по наследственному делу
  • скидку на юридические услуги адвоката
  • отзыв об адвокате по наследственному делу
  • отзыв об семейном адвокате по делу об уменьшении размера алиментов
  • отзыв об адвокате светлане приймак по кредитному спору
  • статьи и публикации частного адвоката
  • благодарность адвокату в виде отзыва Клиента
номер телефона адвоката

Зміни в процедурі реєстрації народження дітей, які народилися на тимчасово окупованій території: чи варто чекати на спрощення?

Новини права Зміни в процедурі реєстрації народження дітей, які народилися на тимчасово окупованій території: чи варто чекати на спрощення?

       З офіційною появою в 2014 році окупованої влади на території України – з’явилися й спеціальні правові норми, призначені врегулювати ті чи інші сфери правовідносин для осіб, які там проживають. Життя продовжується – люди народжуються і помирають – виникла необхідність встановлення процедур, які б дозволили отримати документи державного зразка про ці факти.

    Процедури реєстрації народження та смерті мають свої особливості. Тому доцільно дослідити їх окремо. В даній статті мова піде лише про реєстрацію народження. На даний момент, в Україні існує судовий порядок встановлення факту народження на тимчасово окупованій території.


Акти, видані окупаційною владою є незаконними...

реєстрація дитина на окупованій території

    Незаконність діяльності окупаційної влади та недійсність актів, що видаються нею встановлено Законами України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» та «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

    Європейський суд з прав людини своєю практикою підтримав стандарт, сформований Міжнародним судом ООН в так званих Намібійських винятках – в яких йдеться про недійсність і незаконність рішень окупаційної влади, але ця недійсність не може бути застосована до таких дій, як наприклад, реєстрація народження, смерті, шлюбу. Оскільки практика Європейського суду з прав людини визнається джерелом права в Україні, то при вирішенні справ встановлення факту народження суди посилаються в тому числі і на неї.

    Підставами для реєстрації народження у відділі державної реєстрації актів цивільного стану є визначений перелік документів. Документи, які видаються на непідконтрольній території до того переліку не входять і не можуть входити. У такому випадку, передбачено, що підставою для реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території.


Встановлення факту народження у суді та отримання свідоцтва про народження

    Для того щоб встановити факт народження заявник подає заяву до будь-якого суду загальної юрисдикції, що розташований на території, підконтрольній Україні. Заявниками в таких справах можуть бути: батьки, родичі, або представники цих осіб. Справи розглядаються за правилами окремого провадження.

    Доказами, які надаються для підтвердження даного факту можуть бути: медичне свідоцтво, свідоцтво про народження, отримані на непідконтрольній території, фотокартки, листування, показання свідків, тощо. Те, що певні незаконні документи все ж беруться до уваги зовсім не означає визнання окупаційної влади.
    Такі справи мають розглядатися судом невідкладно, тобто в день надходження заяви або на наступний день. Як показує практика, іноді через перевантаженість судів – рішення по таких справах виносяться з порушенням цієї вимоги.

    Реєстрація народження та видача свідоцтва про народження проводиться відділом реєстрації актів цивільного стану негайно в день звернення заявника, тобто не потрібно чекати 30 днів поки рішення вступить в законну силу.

    Рішення підлягає виконанню або в органі реєстрації за місцем знаходження суду або в будь-якому іншому органі реєстрації, що знаходиться на території України за вибором заявника.
    Варто зазначити, що для швидкого вирішення таких справ у суді та негайного виконання їх у відділі реєстрації актів цивільного стану - важлива участь кваліфікованого спеціаліста (адвоката) – оскільки трапляються випадки затягування розгляду і виконання справ. Тому присутність правника є важливою гарантією дотримання прав людини.


Нові правила: альтернатива судовому розгляду чи його заміна?

    24 жовтня інтернет вибухнув новиною про те, що Кабінет Міністрів України на своєму засіданні ухвалив постанову, якою передбачено зміни в процедурі встановлення факту народження дитини на тимчасово окупованій території. Деякі таблоїди опублікували сміливі заголовки про те, що відтепер в Україні визнаватимуться свідоцтва про народження, видані окупованою владою. Це не є і не може бути правдою. Таке положення постанови суперечило б вимогам Закону і духу права взагалі і з огляду на ієрархію юридичної сили нормативно-правових актів – було б нікчемним.

    Оскільки офіційний текст згаданої постанови поки що не опублікований, то всі висновки щодо запропонованих змін можу робити на підставі офіційних заяв Міністерства юстиції. Виходячи з них, планується створення спеціальної Комісії, яка отримає право досліджувати документи про народження, видані на окупованих територіях і на підставі такого дослідження виносити рішення у формі висновку. Вказане рішення слугуватиме підставою для органу реєстрації актів цивільного стану провести державну реєстрацію народження та видати свідоцтво українського зразка. Вказана Комісія буде наділена усіма інструментами щоб з’ясовувати дійсні обставини справи за кожним зверненням.
    Тобто, чи судовому встановленню факту народження з’явиться альтернатива, чи заміна - наразі невідомо. Поки що ніяких змін до Цивільно-процесуального кодексу України та Правил реєстрації актів цивільного стану не внесено.

судове рішення

    Процес встановлення факту народження судом є добре врегульованим з напрацьованою судовою практикою. Крім того, під час встановлення факту народження – суд вирішує питання пов’язані з даними про батька дитини, місцем, датою її народження, тощо. Які повноваження матиме Комісія з цих питань поки не зрозуміло. Головне, щоб не сталося так, що з метою спростити процедуру – ми ще більше її заплутаємо.

    У всякому разі необхідно заручитися підтримкою кваліфікованого спеціаліста, який врахує всі останні зміни до законодавства та допоможе обрати найкраще вирішення питання.






Обсуждаемая новость:
Судьи Верховного Суда Украины обратились к Генпрокурору Украины, ВСЮ и Совету судей Украины

      Судьи Верховного Суда Украины обратились к Генпрокурору Украины, ВСЮ и Совету судей Украины ...

Інші новини права:

Більше юридичних новин

юридическая помощь гражданам


юридическая помощь бизнесу


- Грамотно и профессионально, по-деловому, без пиара и заносчивости, компетентно и индивидуально. Юридические услуги и результат. ...


- Знать свою работу и уметь отстаивать права своего Клиента - это то, чем руководствуется адвокат Светлана Приймак в своей деятельности. ...


Відгуки про юриста
отзывы об светлане приймак
   Ещё раз повторюсь - Вы замечательный юрист! Именно Вы в кратчайшие сроки помогли моему мужу с получением документов.
   Как "луч света" в нашей провинции, где не знают всех нюансов законов, а порой и самого закона вообще...
   Живём как в первобытном обществе. Зато права свои качают, хорошо попив крови с обякновенных людей! Большое Вам спасибо.
   Елена, Рахов
Акції на юридичні послуги

Скидки на юридические услуги


-

орнамент


Більше загальних статтей

-

Більше сімейних статтей

-

Більше судової практики

-

Більше консультацій



-

-
Випадкове на сайті юриста

-
Звернення до адвоката


Тема звернення:

Ваше ім'я:




Текст Вашого звернення:
(викладіть суть Вашого звернення до юриста)



Контактний телефон: Контактний Email: