• отзыв почему стоит выбрать адвоката приймак
  • статья адвоката по наследству
  • видео-отзыв по делу об установлении юридического факта
  • отзыв про адвоката по банковскому спору
  • отзыв об адвокате светлане михайловне приймак
  • адвокат помогла с решением земельного вопроса
  • обращение к оппонентам
  • отзыв про юриста по наследственному делу
  • скидку на юридические услуги адвоката
  • отзыв об адвокате по наследственному делу
  • отзыв об семейном адвокате по делу об уменьшении размера алиментов
  • отзыв об адвокате светлане приймак по кредитному спору
  • статьи и публикации частного адвоката
  • благодарность адвокату в виде отзыва Клиента
номер телефона адвоката

Як діяти в разі неможливості доведення родинних відносин через помилки в документах?

Новини права Як діяти в разі неможливості доведення родинних відносин через помилки в документах?

            Якщо настання певного юридичного наслідку пов’язане з наявністю чи відсутністю родинних відносин, то постає питання: як вони підтверджуються? Наводжу найпростіший приклад, для того щоб довести спорідненість матері та доньки, необхідно пред’явити: паспорти обох, свідоцтво про шлюб доньки (якщо змінювала прізвище), свідоцтво про народження доньки, в якому видно, хто записаний матір’ю.

    Але трапляються випадки, коли одна невірно написана при реєстрації літера робить неможливою доведення родинних стосунків на підставі самих лише свідоцтв.
    Найчастіше, помилки в документах виявляються при зверненні для оформлення спадщини, оформлення пенсії у зв’язку із втратою годувальника, отримання дитиною першого паспорта, тощо.

Допомога адвоката у справах про доведення родинних відносин

      Помилки бувають різні. Досить масові та легші для виправлення – різне написання співзвучних імен (Ганна-Анна), помилки в прізвищах через невірний переклад (Вишнівський - Вишневський). Складніші в доведенні – зовсім різне написання власного імені. В моїй практиці непоодинокі випадки таких явищ, наприклад нещодавно у практиці буда ситуація, коли мама дитини у свідоцтві була записана як Олена, хоча вона Марина і імені ніколи не змінювала.

   Які є варіанти доведення родинних відносин при наявності розбіжностей в документах:

  1. Звернення до РАЦСу з заявою про внесення змін до актового запису цивільного стану.
  2. Звернення до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.
  3. Отримання висновку лінгвістичної експеризи про встановлення ідентичності записів прізвищ, імен та інших власних назв.

Виправлення помилок через РАЦС

   Найпростіший варіант – це вирішити ситуацію без звернення до суду. Через адвоката звертаємось до РАЦСу за зареєстрованим місцем проживання заявника. Важливо! Навіть якщо помилка була здійснена в РАЦСі чи виконавчому комітеті, який знаходиться в іншому регіоні – ми йдемо саме до РАЦСу за місцем проживання заявника. Якщо місце проживання – це окупована територія, заявник може звернутися до будь якого РАЦСу.

   Заявником може бути особа, щодо якої складено актовий запис; законний представник особи (батьки, піклувальник, опікун); спадкоємець померлого; представник органу опіки та піклування під час здійснення повноважень з опіки та піклування стосовно особи, яка має право на подання такої заяви. Строк розгляду заяви – до 3 місяців.

   Працівник РАЦСу проводить перевірку актових записів, в яких є помилка або відсутні необхідні відомості. Для цього можуть бути затребувані актові записи, які зберігаються в інших відділах реєстрації актів цивільного стану або архівах. Результат розгляду заяви про внесення змін може бути як позитивний, так і негативний. Деколи трапляються справді заплутані випадки, де чітко неможливо прослідкувати яке написання є правильним або втрачені архівні оригінали актових записів. Тоді в РАЦСі дають відмову у внесенні змін із обов’язковим обґрунтуванням причин. Така відмова може бути оскаржена в суді, звісно, якщо цим питанням буде займатись кваліфікований фахівець.
    Щоб уникнути зайвих витрат та зекономити час – в суд потрібно йти не оскаржувати відмову, а встановлювати факт родинних стосунків, а відмову РАЦСу прикладати як доказ того, що встановити цей факт без участі суду є неможливим.


Встановлення факту родинних відносин у суді

Рішення суду

    Встановлення факту родинних відносин у суді розглядається за заявою в рамках окремого провадження, яку має підготувати кваліфікований юрист. На цьому етапі важливо розуміти, що родинні відносини це ті, що передбачають кровне споріднення. Чоловік і дружина не мають родинних відносин, тому якщо плутанина через свідоцтво про шлюб, розлучення – потрібно звернути увагу на формулювання, і як варіант краще подавати заяву про встановлення факту укладення, розірвання шлюбу.

   Можливість встановлення фактів, що мають юридичне значення в рамках окремого провадження можливе за деяких умов:

  • - необхідність підтвердити факт пов’язане з потребою настання певних юридичних наслідків для заявника (при спадкуванні таким наслідком буде вступ у спадщину);
  • - відсутності спору про право. Наприклад, якщо потрібно встановити факт родинних відносин між батьком і сином через плутанину в документах –це окреме провадження, а якщо батьком записаний інший чоловік, а в заяві просять встановити факт батьківства за іншим чоловіком – то це позовне провадження (оскільки є спір про батьківство);
  • - неможливості вирішення ситуації в позасудовому порядку. Ось тут цікавий момент саме щодо родинних відносин. Адже, для виправлення помилок в документах законом передбачена можливість внесення змін до актових записів. Але в абзаці 2 пункту 7 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» зазначено, що суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності записів цивільного стану. Отже, якщо справа заплутана і малоймовірно буде вирішена в РАЦСі на користь заявника - можна одразу звернутися до адвоката, який належно підготує документи для суду.

Лінгвістична експертиза у справі щодо встановлення родинних відносин

   Лінгвістична експертиза проводиться експертними установами. Цей спосіб застосовується для підтвердження ідентичності написання прізвищ, імен, назв населених пунктів, що містять розбіжності через переклад з використанням різних варіантів транслітерації чи написання імен (Анна, Ганна), які містять скорочення імен, що склалися в мові історично (Люся, Людмила). За результатами експертизи заявник отримує висновок, який може бути достатнім для нотаріуса або може бути використаний як додатковий доказ у суді при встановленні факту родинних відносин.
   У всякому разі, кожна ситуація з виправлення помилок потребує індивідуального рішення який із зазначених способів обрати. Моя маленька порада юриста початківцям - перш ніж звертатися до суду – в інтересах свого Клієнта підіть до РАЦСу. Часто стається так, що наприклад, в свідоцтві помилка, а в актовому записі, на підставі якого воно видане – все вірно. Тоді необхідно взяти нове свідоцтво повторно, але вже без помилки і ситуація вирішена без суду, що в свою чергу допоможе Клієнту не тільки зберегти час, а й ще кошти на витратах по розгляду справи щодо встановлення родинних відносин у суді.






Обсуждаемая новость:
Состоялся III Всеукраинский съезд третейских судей Украины

      Состоялся III Всеукраинский съезд третейских судей Украины ...

Інші новини права:

Більше юридичних новин

юридическая помощь гражданам


юридическая помощь бизнесу


- Грамотно и профессионально, по-деловому, без пиара и заносчивости, компетентно и индивидуально. Юридические услуги и результат. ...


- Знать свою работу и уметь отстаивать права своего Клиента - это то, чем руководствуется адвокат Светлана Приймак в своей деятельности. ...


Відгуки про юриста
отзывы об светлане приймак
   Світланочко, наша дорога! Не можемо не побажати багато, багато щастя та здоров'я, успіху та сил, терпіння у подальшій роботі!
   Нехай і ваш бізнес процвітає так само, як це ви зробили для нашої родини! У нас тепер працюють 50 працівників! Йдемо вгору, завдяки вашому терпінню та порадам! Спасибі!
   Тарас Шкварчук, Калуш
Акції на юридичні послуги

Скидки на юридические услуги


-

орнамент


Більше загальних статтей

-

Більше сімейних статтей

-

Більше судової практики

-

Більше консультацій



-

-
Випадкове на сайті юриста

-
Звернення до адвоката


Тема звернення:

Ваше ім'я:




Текст Вашого звернення:
(викладіть суть Вашого звернення до юриста)



Контактний телефон: Контактний Email: