• отзыв почему стоит выбрать адвоката приймак
  • статья адвоката по наследству
  • видео-отзыв по делу об установлении юридического факта
  • отзыв про адвоката по банковскому спору
  • отзыв об адвокате светлане михайловне приймак
  • адвокат помогла с решением земельного вопроса
  • обращение к оппонентам
  • отзыв про юриста по наследственному делу
  • скидку на юридические услуги адвоката
  • отзыв об адвокате по наследственному делу
  • отзыв об семейном адвокате по делу об уменьшении размера алиментов
  • отзыв об адвокате светлане приймак по кредитному спору
  • статьи и публикации частного адвоката
  • благодарность адвокату в виде отзыва Клиента
номер телефона адвоката

Договір наосліп

Новини права Договір наосліп

    КОНФЛІКТ ІНТЕРЕСІВ

      Власники земельних паїв опиняються почасти цілковито беззахисними перед недобросовісними орендарями

      Багаті чорноземи і добрі спогади — от і все, що залишилося від колгоспу-мільйонера імені газети «Правда», який сам процвітав і з яким розквітало село Росошани. Розбитий на майнові паї, його потужний виробничий комплекс, яким пишався весь Кельменецький район, зник у вирі економічних перетворень разом з усією сільгосптехнікою, фермами, млином, олійнею та переробними цехами.

      Землю також розпаювали між колишніми колгоспниками. Проте новітні землевласники не змогли дати ради 1170 га ріллі й відродити у себе дієву аграрну спілку чи організовувати фермерські господарства, як це зробили в сусідніх селах. Вирішили чекати, поки земельними наділами не зацікавляться сторонні орендарі…

      А обіцяли золотії гори. Фото з сайту clicr.ru

      Елітні подарунки

      Тривалий час Росошанам не щастило на тих, хто брався господарювати на їхніх полях. Земля подовгу лугувала, аж поки кілька років тому не прийшла вітчизняна агрокорпорація «Сварог».

      — Ми взяли в оренду 422 га ріллі, уклавши угоду з 391 власником земельних паїв, — розповідає представник компанії Юрій Гаврилюк. — Роботи виявилося багато. Земля була виснажена посівами соняшнику, до всього її вкривали мало не суцільні бур’яни. Рік приводили поля до ладу, щоб мати добрі врожаї пшениці, кукурудзи, сої. І це нам вдалося. Тож нині справно розраховуємося з селянами за паї і намагаємося робити якомога більше добрих справ для соціального розвитку і благоустрою Росошан.

      Практично водночас зі «Сварогом» росошанські лани взяла в оренду на 5 років (до 2013 р.) могилів-подільська фірма «Дністер-агро». Проте трактори вінничан забуксували вже на другий рік. Поля знову опинилися незасіяними, а їхні власники почали непокоїтися щодо орендної плати, бо 400 кг кормової пшениці щороку за пай — істотна допомога у домашньому господарстві.

      Розмови про нових орендарів, які ніби на кабальних для селян умовах забрали собі їхні кровні паї мало не у довічне користування від «Дністер-агро», накочувалися на село інформаційними хвилями, в яких людям похилого віку, котрі все життя віддали праці біля землі, годі було відділити зерна від полови. Збентежені орендодавці звернулися у сільську раду. І тут з’ясувалося, що «Дністер-агро» таки справді накивав п’ятами з Росошан, надавши при цьому право суборенди іншій фірмі під красивою назвою «Еліта».

      — Ми якраз шукали вільні землі. І тепер обробляємо у Росошанах 502 га, отриманих в оренду від 467 власників паїв, — каже головний бухгалтер «Еліти» Інга Стаднійчук. — Довелося спочатку упорядковувати ріллю, яка нам дісталася, а це було непросто. Однак ми розрахувалися з пайовиками зерном як належить, вчасно і в повному обсязі. Ні в кого з цього приводу не виникло жодних нарікань. Окрім зерна, кожен наш орендодавець отримує від нас у подарунок до свят по кілька кілограмів цукру, гречки, ще й олію. А зараз ми якраз укладаємо на себе нові договори оренди. Значна частина з них вже пройшли державну реєстрацію. У нас є попередній список власників паїв, і невдовзі вони отримають на руки вже готові документи. Ні, я не чула, щоб хтось у Росошанах був цим незадоволений…

      Проте незадоволених виявилося чимало. Обговорити наболілі земельні питання зібралося днями велелюдне зібрання. За пристрасними виступами селян, представників органів влади і великих фермерських господарств, що обробляють тут землю, вималювалися події, які досі збурюють Росошани.

      Береш зерно — віддай в оренду пай

      Отож майже рік тому в село від «Еліти» приїхали вантажівки із зерном розраховуватися за суборенду земельних паїв. Чомусь якраз процес роздачі зерна просто неба (а на це видовище, як кажуть в самих Росошанах, людям зі слабкими нервами краще було не дивитися) видався керівникам цього фермерського господарства найкращим моментом для укладання договору оренди з землевласниками, які, наче у спадок, перейшли до «Еліти» від «Дністер-агро». Це чиста правда, свідчили на зборах росошанці, ніхто нікого ні до чого не змушував. Просто зерно видавали лише тим, хто підписував запропонований пакет документів. Розписатися дозволяли й за родичів.

      — Мій дядько, а він старший чоловік і мало розуміється на таких речах, як укладання орендної угоди, привіз того дня пшеницю і сказав, що заради неї підписав за всіх нас якісь папери, — з болем розповідала на сході села вчителька місцевої школи Світлана Комерзан. — Я одразу повернула зерно назад з вимогою вважати договори недійсними. Незважаючи на це, ми таки опинилися у списках орендодавців «Еліти».

      — Люди, я вас попереджав: уважно дивіться що підписуєте! — нагадав голова сільради Петро Ус.

      Проте умови нових договорів людям ніхто пояснювати наміру не мав, як і застерегти обидві сторони від протиправних дій. Адже спочатку орендодавці мали розірвати угоду з «Дністер-агро». Ймовірно, на такі дрібниці можна було б і заплющити очі, якби новий договір оренди цілком влаштовував селян.

      — Основна проблема саме в тому, що договір з «Елітою», принаймні той примірник, який нам вдалося правдами й неправдами дістати, складено так, що за певних умов землевласник взагалі може позбутися свого паю, — розповідає Іван Якубенко, депутат сільради, голова постійної комісії з захисту соціальних прав населення. — По-перше, земля віддається в оренду аж на сім років, з чим далеко не всі згодні. По-друге, у договорі грошова оцінка одного гектару становить 16 тис. грн, хоча за чинними нормативами вона становить 28 тис. 784 грн. А від цього, як відомо, залежить обсяг орендної плати. Зрозуміло, що в цьому випадку він буде занижений. По-третє, орендатор тепер зможе не лише віддавати пай у суборенду, а й у заставу без обмеження права третіх осіб. Водночас усі ризики покладені на селян — власників паїв. Тому ми направили ці договори на юридичну експертизу, а також звернулися до відповідних державних органів дати правову оцінку подіям, що відбуваються у нашому селі…

      Сьогодні дедалі більше росошанців бажають працювати на своїй землі самостійно, а не просто здавати її в оренду сумнівним фірмам і чекати за це винагороду в кілька сотень гривень і торбинку гречки. Це означає, що село розвивається, у ньому з’являються господарі. А отже, будуть освітлені вулиці, відремонтовані дороги, стане затишним Будинок культури і навіть з’явиться лазня, про відкриття якої також ішлося на сільському зібранні.

      ЦИФРИ І ФАКТИ

      ♦ 93 тис. жителів області уклали орендні угоди на обробіток понад 130 тис. га землі, як правило, на 3—10 років.

      ♦ 80 тис. громадян ведуть на своїх земельних паях особисте селянське господарство.

      ♦ У середньому по області орендна плата за один гектар становить 400 грн, а загальна сума надходжень за право оренди земельних паїв дорівнює 51,6 млн грн у рік.

      ПРЯМА МОВА

      Микола ОЛЕКСЮК, начальник Головного управління агропромислового розвитку Чернівецької ОДА:

      — Орендарі земельних ділянок мають не просто озвучити умови договору оренди земельного паю, а опрацювати їх безпосередньо з кожним землевласником. При цьому обов’язково зазначити, яким чином і в якій формі відбуватиметься оплата за використання землі. Адже орендодавці мають отримати відшкодування, яке становить не менше 3% від вартості нормативно-грошової оцінки землі. Як правило, ці умови в нашій області дотримуються.

Источник: Урядовий Кур'єр






Обсуждаемая новость:
Уличенного в плагиате немецкого экс-министра обороны оштрафовали на 20 тыс. евро

      Уличенного в плагиате немецкого экс-министра обороны оштрафовали на 20 тыс. евро ...

Інші новини права:

Більше юридичних новин

юридическая помощь гражданам


юридическая помощь бизнесу


- Грамотно и профессионально, по-деловому, без пиара и заносчивости, компетентно и индивидуально. Юридические услуги и результат. ...


- Знать свою работу и уметь отстаивать права своего Клиента - это то, чем руководствуется адвокат Светлана Приймак в своей деятельности. ...


Відгуки про юриста
отзывы об светлане приймак
   Хороший планомерный период подготовки и распределения сил, и результат есть - решение суда о разводе за 20 минут! И это при моем положении неоднозначностей важных вопросов - двое малолетних детей и имущество. Я очень признательна за профессионализм в сочетании с человечностью. И с готовностью продолжу сотрудничество в непороясненных оставшихся вопросах.
   Рекомендую Светлану всем, кто еще сомневается и находиться в раздумьях о выборе.
   Юлия К., Киев
Акції на юридичні послуги

Скидки на юридические услуги


-

орнамент


Більше загальних статтей

-

Більше сімейних статтей

-

Більше судової практики

-

Більше консультацій



-

-
Випадкове на сайті юриста

-
Звернення до адвоката


Тема звернення:

Ваше ім'я:




Текст Вашого звернення:
(викладіть суть Вашого звернення до юриста)



Контактний телефон: Контактний Email: