• отзыв почему стоит выбрать адвоката приймак
  • статья адвоката по наследству
  • видео-отзыв по делу об установлении юридического факта
  • отзыв про адвоката по банковскому спору
  • отзыв об адвокате светлане михайловне приймак
  • адвокат помогла с решением земельного вопроса
  • обращение к оппонентам
  • отзыв про юриста по наследственному делу
  • скидку на юридические услуги адвоката
  • отзыв об адвокате по наследственному делу
  • отзыв об семейном адвокате по делу об уменьшении размера алиментов
  • отзыв об адвокате светлане приймак по кредитному спору
  • статьи и публикации частного адвоката
  • благодарность адвокату в виде отзыва Клиента
номер телефона адвоката

Валютний кредит законний чи ні, два різні рішення Вищого спеціалізованого суду України

Новини права Валютний кредит законний чи ні, два різні рішення Вищого спеціалізованого суду України

    02 березня 2011 року Вищий спеціалізований суд України прийняв абсолютно протилежне попередньому рішення, в якому зазначив, що при відсутності нормативних умов для застосування індивідуального ліцензування щодо операцій з видачі кредитного договору валюти та розрахунків в доларах США за кредитом єдиною правовою підставою для здійснення банками кредитів в іноземній валюті, згідно ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", є наявність у банку генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, отримана в установленому порядку.
     Вчора на сайті Вищого спеціалізованого суду України опубліковано Рішення у справі № 6 - 3126ск10 у якому зазначено, що при відсутності нормативних умов для застосування індивідуального ліцензування щодо операцій з видачі кредитного договору валюти та розрахунків в доларах США за кредитом єдиною правовою підставою для здійснення банками кредитів в іноземній валюті, згідно ст. 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю", є наявність у банку генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій, отримана в установленому порядку.

     Недовго раділи банківські позичальники та юристи Рішенню Вищого спеціалізованого суду України від 17 грудня 2010р., як абсолютно протилежне Рішення у справі № 6 -3126ск10 від 2 березня 2011 було винесено вчора, але вже на користь банку.

     Нагадаємо, доленосне рішення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ виніс 17 грудня 2010р. Вищий суд повністю підтримав позицію позичальника та Рішення Печерського районного суду міста Києва, звернув увагу на непослідовність НБУ в цьому питанні, зазначивши наступне:

     «Суд не приймає до уваги посилання представника відповідача - ЗАТ «ОТП Банк» на лист Національного банку України від 07.12.2009« Щодо правомірності укладення валютних договорів в іноземній валюті », оскільки відповідно до ст. 56 Закону України «Про Національний банк України» нормативно-правові акти Національного банку видаються у формі постанов Правління Національного банку, а також інструкцій, положень, правил, що затверджуються постановами Правління Національного банку.

     Крім того, у своєму ж листі від 02.06.2000 р. «Про здійснення резидентами України операцій згідно з Декретом КМУ« Про систему валютного регулювання і валютного контролю », НБУ дотримувався прямо протилежної позиції, зокрема вказуючи на наступне: наявність у банку генеральної ліцензії (письмового дозволу) не надає йому права на здійснення валютних операцій, які згідно зі ст. 5 Декрету повинні проводитися виключно на підставі індивідуальної ліцензії НБУ »
.

     Можна зрозуміти позицію суддів вищогоспец суду, якщо суди стануть на бік законослухняних позичальників, може розвалитися державна грошово-кредитна система . Серйозність проблеми підтверджується тим, що зараз в іноземній валюті номіновано майже половину банківських кредитів.

     Отже, чергова битва в судовій війні між банкірами і позичальниками щодо законності виданих без індивідуальної ліцензії НБУ валютних кредитів закінчилася на користь банку. Але, це не кінець, тому що два різних рішення по схожих справах - це підстави для розгляду справи у Верховному Суді України, а за ним можливість довести свою правоту позичальники отримають у Європейському суді з прав людини в Страсбурзі ...






Обсуждаемая новость:
На станции метро

      На станции метро "Нивки" в Киеве мужчина бросился под поезд и погиб ...

Інші новини права:

Більше юридичних новин

юридическая помощь гражданам


юридическая помощь бизнесу


- Грамотно и профессионально, по-деловому, без пиара и заносчивости, компетентно и индивидуально. Юридические услуги и результат. ...


- Знать свою работу и уметь отстаивать права своего Клиента - это то, чем руководствуется адвокат Светлана Приймак в своей деятельности. ...


Відгуки про юриста
отзывы об светлане приймак
   Уважаемая Светлана Михайловна! Благодарю вас за быстрый и очень радостный для нас ответ. На дополнительные деньги, положенные нам государством, и рассчитывать просто не могли!
   Да и не добивались сами, т.к. знаем много таких же семей, а результаты у них такие же как и были у нас до встречи с вами.
   Спасибо. Валерия и Михаил, Донецк
Акції на юридичні послуги

Скидки на юридические услуги


-

орнамент


Більше загальних статтей

-

Більше сімейних статтей

-

Більше судової практики

-

Більше консультацій



-

-
Випадкове на сайті юриста

-
Звернення до адвоката


Тема звернення:

Ваше ім'я:




Текст Вашого звернення:
(викладіть суть Вашого звернення до юриста)



Контактний телефон: Контактний Email: